Geplaatst op 7-9-2021 door Jeroen
Waterlelie onderhoud
Waterlelies hebben doorgaans niet veel verzorging nodig. Hieronder vertellen we wat u moet weten over waterlelie onderhoud!
Extra voeding geven
Waterlelies houden van een voedingsrijke grond. U geeft uw waterlelies meteen een goede start als u ze bij het planten al in speciale vijveraarde zet. U kunt uw waterlelies vervolgens elk jaar een boost geven door wat waterplantenmest (of een speciale meststof voor lelies) aan de vijvermandjes toe te voegen.
Verkleurde bladeren verwijderen
In het najaar zullen met name de oudere bladeren van de waterlelie geel of bruin kleuren. Snij de verkleurde bladeren die zich op het wateroppervlak bevinden af. Zo krijgen de vijver en de wortels van de waterlelies nog voldoende licht.
Te grote waterlelies snoeien
Jonge waterlelies hoeven niet gesnoeid te worden, maar als ze eenmaal volwassen zijn kunnen ze soms snel te groot worden en dan is snoeien wel raadzaam. Omdat u in de herfst toch de verkleurde bladeren moet verwijderen, kunt u ze meteen snoeien als dat nodig is. Maar als u merkt dat de lelies in het voorjaar zo hard groeien dat de bladeren te veel schaduw in de vijver creëren, kan een extra snoeibeurt gewenst zijn. Haal in dat geval de waterlelies met vijvermand en al uit de vijver, zodat u er goed bij kunt. U kunt dan meteen de wortels splitsen of snoeien als dat nodig is. Een degelijke snoeischaar is bij dit klusje overigens wel aan te raden!
Overwintering voorbereiden
Tenzij u bijzondere tropische soorten in de vijver heeft, mag u ervan uit gaan dat uw waterlelies winterhard zijn. Over het algemeen kunnen ze de winter prima overleven. Komt er een zeer strenge winter aan of heeft u een ondiepe vijver? Dan kunt u ze in een bak of kuip plaatsen en op een vorstvrije plek laten overwinteren.