Vijver aanleggen
Een vijver is een prachtige aanwinst voor je tuin, maar de aanleg vraagt om een goede voorbereiding. Wanneer je hebt besloten om een vijver aan te leggen, is het verstandig om je goed in te lezen, een gedetailleerd ontwerp te maken en een planning op te stellen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je de aanleg van een vijver het beste aan kunt pakken.
Stappenplan voor een vijver aanleggen
Stap 1: Denk vooraf goed na over waar je de vijver wilt gaan aanleggen.
Stel bij jezelf de volgende vragen:
- Is er een stroompunt aanwezig voor de vijverpomp?
- Moeten er bomen of planten weggehaald worden?
- Krijgt de vijver op deze plek genoeg zonlicht?
- Is er voldoende ruimte over voor het afwerken van de vijver?
- Kies je voor een ingegraven vijver of een opbouw vijver?
- Moet de bestrating worden aangepast?
Stap 2: Soort vijver en je ontwerp
Het is belangrijk om voor jezelf af te vragen wat voor soort vijver je in je tuin wilt hebben. Daarnaast is het ook van belang om te bedenken of je een plantenvijver of een visvijver wilt. Kies je voor een koivijver, dan moet je rekening houden dat deze minimaal een diepte heeft van 1,5 meter. Kies je voor een visvijver, bedenk dan hoe je jouw vissen gaat beschermen tegen katten, reigers en andere bedreigingen voor je vis.
Door met vijverfolie te werk te gaan kun je meer controle geven over de soort vorm en de afmetingen de vijver. Je kunt ook gaan voor een voorgevormde vijver. Dit kost minder tijd, omdat deze makkelijker zijn om te plaatsen, maar zijn minder flexibel als het gaat om de vorm. Wil je toch liever alle vrijheid hebben voor de vorm? Dan heb je dat zeker met vijverfolie. Vijverfolie geeft namelijk alle vrijheid met betrekking tot de vorm, de afmetingen en de diepte van je vijver.
Stap 3: Maak een overzichtelijke planning
Op welk moment van het jaar kan je het beste beginnen met het aanleggen van je vijver? Wij adviseren om je vijver aan te leggen in het voorjaar. Maar waarom het voorjaar? In het voorjaar kunnen je vijverplanten goed gaan ontwikkelen en kan je ook gelijk aan de slag met het creëren van een optimaal biologisch evenwicht. Waarom moet ik mijn vijver niet in de zomer aanleggen? Wij raden dat juist af, omdat je vijver dan gelijk in aanraking komt met hoge temperaturen. In het voorjaar kunnen je vijverplanten zich goed gaan ontwikkelen en de bacteriën om de vorming van de algen in de vijver tegen te gaan in de warme periode die komen gaan. In de zomer zijn deze bacteriën nog niet volledig ontwikkeld, wat kan leiden tot algengroei in je vijver. Daarom is ons advies om het in het voorjaar te doen.
Onthoud het volgende: Bij een vijver met een inhoud van 1.000 Liter moet je zeker 1.400 Liter grond afvoeren. Daarom is het heel belangrijk om eerst de mogelijkheden te bekijken met betrekking tot het afvoeren van de grond.
Benodigdheden:
- Gereedschap: Kruiwagen, meetlat, waterpas, schop/bats, steekspade
- Materialen: Wit zand, onderdoek, vijverfolie, kunststof paaltjes, randafwerking
- Vijver: Vijverpomp, vijverfilter, vijververlichting, vijverdecoratie, bacteriestarters, vijverplanten en watertesten.
Stap 4: Controleer het grondwaterpeil.
Voordat je gaat beginnen met het uitgraven van je vijver is het belangrijk om eerst de stand van je grond te controleren. Graaf een klein stukje uit en kijk of er wat water instroomt. Is dat het geval? Neem dan de volgende maatregelen om de kuil droog te houden:
- Drainage aanleggen: Graaf een afvoergeul en vul deze met grind of plaats een drainagebuis om het overtollige water af te voeren.
- Dompelpomp gebruiken: Zet de dompelpomp in het laagste punt van je kuil om het water continue weg te pompen.
- Verhoogde vijverrand: Door een vijverrand te maken, voorkom je dat het regenwater en het grondwater je vijver instromen.
- Wachten op een drogere periode: Als het mogelijk is, stel dan de aanleg van je vijver uit tot een periode dat het droog begint te worden.
In dat geval blijft het makkelijkere als je een lage grondwaterstand hebt. Met behulp van een grondboor maak je een gat in de grond dat even diep is als het diepste punt van je vijver. Als daar geen water naar boven komt, dan zit je goed en kun je beginnen met het uitgraven van je vijver.
Stap 5: Vijver uitgraven en beschermde bodem aanleggen
Voordat je gaat beginnen met het uitgraven van je vijver. Begin eerst met de hand je ontwerp uit te tekenen. Hiervoor zijn de Ecopic paaltjes perfect voor. Nu gaat het echte werk beginnen. Wil je in je vijver met verschillende dieptes gaan werken? Dan is het verstandig om eerst te beginnen met het meeste ondiepe gedeelte en vanuit daar de andere dieptes uit te graven. Door zo te werk te gaan, voorkom je dat de plateaus instorten. Wij raden wel aan om je vijver zo snel mogelijk uit te graven, zodat je het volgende voorkomt: de plateaus kunnen dan gaan afbrokkelen door een regelval of door uitdroging, om de afbrokkelende plateaus te herstellen kan erg lastig zijn. Nu je vijver is uitgegraven, adviseren wij eerst om een laag witte zand van ongeveer 10 cm op de bodem aan te leggen. Over het laagje zand leg je de onderdoek om vervolgens de rubberfolie of de pvc vijverfolie te beschermen tegen doorkomende wortels of scherpe stenen. Het laagje zand helpt ook om het grondwater langs de zijkant af te voeren.
Ben je benieuwd naar de volgende stappen? Lees dan hier stap 6 tot stap 9.