Deze vraag krijgen we onbewust toch een aantal keer gesteld in een vijverseizoen. Een vijverpomp is namelijk op diverse manieren te gebruiken waardoor het eigenlijk best wel lastig kan zijn hoe een pomp nu op de juiste manier wordt geinstalleerd.
In ons assortiment zijn er verschillende vijverpompen beschikbaar zoals pompen van OASE tot aan de bekende RP vijverpompen. Bij al deze pompen werken we eigenlijk op dezelfde manier voor het aansluiten van deze pompen.
In dit blog gaan we dieper in op de volgende onderwerpen:
1) Wat heb ik nodig om een vijverpomp aan te sluiten
2) Waar moet mijn vijverpomp in de vijver staan
3) Vijverpomp natte opstelling
4) Vijverpomp droge opstelling
5) De voor en/of nadelen van een vijverpomp
Wat heb ik nodig om een vijverpomp aan te sluiten?
Voordat je helder hebt welke pomp je zou willen aanschaffen voor je vijver, moet je eigenlijk ook bedenken wat je allemaal nog meer nodig hebt.
Zo valt er te denken aan:
* vijverslang
* slangklemmen (RVS)
* toerentalregelaar
Daarnaast heb je nodig bij het aansluiten van de pomp:
* electriciteitspunt dicht bij de plaats van aansluiten
* schroevendraaier (platte kop)
* zaag
Waar moet ik mijn vijverpomp plaatsen?
Het is belangrijk om een vijverpomp te plaatsen, zodat deze niet helemaal op de grond komt te staan.
In elke vijver treffen we namelijk een natuurlijk laag bodemslib aan welke wanneer de vijver weinig onderhouden wordt voor verstoppingen kan zorgen in de vijverpomp.
Een vijverpomp is namelijk niet gebouwd voor uitermate vuil water, maar gebouwd voor het rondpompen van schoonwater. Wanneer er echt vuilwater met veel grond aan te pas komt, zul je merken dat de levensduur van een pomp als deze veel korter mee zal gaan.
De tip van ons: Plaats een pomp altijd 20 centimeter hoger dan de bodem, voor een zo lang mogelijke levensverwachting van je vijverpomp.
Vijverpomp droogopstelling
Als de pomp droog wordt opgesteld dan staat deze buiten de vijver. Het water wordt aangezogen met een slang en daarna wordt het water weer met een andere slang naar de vijver terug gebracht. Bijkomend voordeel van deze opstelling is dat u eenvoudig bij de pomp kunt voor bijvoorbeeld onderhoud, het nadeel is dat de pomp meer in het zicht staat.
Bij een droogopstelling zien we niet alleen maar slangen, aangezien er bij deze pompen standaard maar één slangtule wordt bijgeleverd en er onderdelen moeten worden bijgekocht zien we deze opstelling vaak in combinatie met PVC aansluiting.
Doormiddel van de juiste koppeling bijv: PVC 2/3 koppeling kun je de pomp op een eenvoudige manier goed aansluiten in een vaste situatie.
Vijverpomp Natte opstelling
De pomp is bij deze opstelling geplaatst in de vijver. Bij voorkeur op een kleine verhoging (anders zuigt de pomp slib aan, wat tot defecten kan leiden). De opstelling om de pomp te plaatsen in de vijver is één van de meest voorkomende. Het voordeel van deze opstelling is dat er in de vijverfolie vaak niet meer hoeft te worden gesneden wat de kans op lekkages natuurlijk verkleind. Een groot nadeel van deze optelling is dat de slangen altijd zichtbaar blijven wanneer deze op een onnauwkeurige manier worden weggewerkt. Daarnaast vinden wij het zelf erg lastig dat je slecht bij pomp kan wanneer er nodig onderhoud moet worden gedaan.
Welke diameter vijverslang kun je het best gebruiken?
Gebruik na het plaatsen van de pomp een slang met een zo groot mogelijke diameter. Is de slang smaller dan wordt het pompvermogen minder en is de kans op verstoppingen van de slang groter. Ook kan de slang losschieten van de pomp.
Bekijk hier ons complete assortiment met vijverpompen
De voor- en nadelen van een vijverpomp
Bij het plaatsen van de vijverpomp is het uiterst belangrijk dat er secuur werk wordt geleverd en aangeschaft.
Schaf niet de goedkoopste vijverslangen aan zoals de normale kwaliteit, maar kies voor een zwaardere kwaliteit. Er is namelijk niets zo vervelend dan scheurende slangen na 1,5 jaar tijd waardoor je over het algemeen het werk vaak weer over kunt doen.
Kies voor een pomp met minstens 2 jaar garantie zodat je zeker bent van de minimale kwaliteit die je van een pomp kunt verwachten. Met de garantie ben je niet gegarandeerd van een altijd werkende pomp natuurlijk, je moet er zelf voor blijven zorgen dat een pomp niet in slib aan het draaien is en hij verdient bij een vijver van draadalgen echt wel de nodige aandacht zodat vastlopen kan worden voorkomen.
De vijverpomp voordelen:
* Verpompen tegen lage stroomverbruiken hoge hoeveelheden water
* Bevatten minimaal een snoer van 10 meter lengte
* Werken bij het juiste onderhoud jaren voor je vijver
De vijverpomp nadelen:
* Erg vuilwater kunnen ze niet aan, waardoor hij hoger moet worden geplaatst dan de bodem van de vijver
* Een pomp houdt ervan al zijn vermogen te gebruiken, kies dan niet voor kleine slangen
* Kwalitatieve vijverpompen zijn soms erg duur.