Wil je een mooie, natuurlijke uitstraling aan je tuin geven? Ook extra zuurstof voor je vijver toevoegen? Dan is een beekloop een prachtige en functionele toevoeging. Het zorgt voor stromend water en voor een gezonde vijveromgeving. In deze blog leggen wij uit welke materialen ervoor nodig zijn, waarom een beekloop een goede keuze is en hoe je dat zelf kunt aanleggen.
Is een vijver nodig om een beekloop aan te leggen?
Een beekloop wordt vaak gebruikt als een mooie en functionele aanvulling. Je kunt op verschillende manieren je beekloop laten uitlopen, zonder dat een vijver nodig is. Het kan via een ingegraven bak of in vijverfolie. Daarna kun je de beekloop nog decoreren met stenen en grind. Houd tijdens het aanleggen van je beek wel rekening met de ruimte. De ruimte heb je nodig voor de vijverpomp, zodat je beekloop continue kan blijven stromen.
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een pomp op de kant. Dit maakt het onderhoud makkelijker en zorgt ervoor dat je eenvoudig bij de pomp kunt komen wanneer je de pomp wilt uitzetten of moet reinigen.
Heeft een beekloop een meerwaarde?
Een beekloop heeft zeker een meerwaarde en biedt ook een hoop voordelen:
- Verhoging zuurstofgehalte: Het stromende water voorziet je vijver van extra zuurstof, dit is belangrijk voor je vissen en je vijverplanten.
- Verbeterde waterkwaliteit: Door de beweging blijft het water helder en worden de schadelijke stoffen beter afgebroken.
- Natuurlijke biologische filter: In een beekloop ontstaan bacteriën die afvalstoffen omzetten in voedingstoffen voor de vijverplanten.
Welke materialen heb je nodig
Je kunt op verschillende manieren je beekloop aanleggen. De populairste materialen voor het aanleggen van een beekloop is het volgende:
- RVS: Voor een strakke en moderne uitstraling, zoals de Ubbink Wolga of Brisbane
- Kunststof: Kant-en-klare beekloop-elementen die eenvoudig te installeren zijn
- Vijverfolie: Flexibel en ideaal voor een natuurlijke beekloop. Om de beste resultaten te hebben, gebruik dan rubberfolie van minimaal 0,8 mm dik
In 6 stappen je eigen beekloop aangelegd.Stap 1: Bepaal de lengte en het verval van de beekloop
Stap 1 Bepaal de lengte van de beekloop
Markeer de beekloop met paaltjes en touw, zodat je een duidelijk beeld creëert van de vorm en de richting van de beekloop.
Stap 2: Bouw een heuvel voor de oorsprong
Om de hoogte te creëren kan je het beste zand, aarde of stenen gebruiken. Zorg ervoor dat de top van de beekloop waterpas is en werk de aanvoerslang van de vijverpomp netjes weg.
Stap 3: Watervalbak plaatsen
Gebruik een stevige, waterdichte bak van beton, kunststof of RVS als beginpunt van de beekloop. Zorg voor een lichte verlaging, zodat de uitstroomzijde een soepele waterloop heeft.
Stap 4: Beekloop creëren
Maak gebruik van een kant-en-klare beekloop of leg zelf een natuurlijke beekloop aan met vijverfolie en stenen.
Stap 5: Beekloop bekleden met vijverfolie
Gebruik de rubberfolie van minimaal 0,8 mm dik en laat deze 30 tot 40 cm uitsteken om de lekkage te voorkomen. Zorg ervoor dat de aanvoerslang goed wordt verwerkt.
Stap 6: Beekloop afwerken
Leukste stap: de vijverpomp plaatsen en aansluiten. Bedek de folie met keien, grind of planten, zodat je natuurlijk effect creëert.
Een beekloop is een prachtige en functionele toevoeging aan je tuin en zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Verder zorgt een beekloop ook voor een verbeterde waterkwaliteit en voorziet je vijver van extra zuurstof. Door de bovenstaande materialen te gebruiken en het volgen van het stappenplan, kan je eenvoudig zelf een beekloop aanleggen.
Vijverbenodigd helpt je verder!
Bij vijverbenodigdheden.nl vind je alles wat je nodig heb om een mooie functionele beekloop te creëren in je tuin. Heb je verder nog vragen over een vijverpomp, vijverdecoratie of vijverfolie? Geen probleem, neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!
De meest gestelde vragen
1. Wat zijn de voordelen van een beekloop?
Een beekloop zorgt voor extra zuurstof in het water, dit verbetert het waterkwaliteit. Daarnaast draagt het ook aan een mooie, natuurlijke uitstraling van de tuin.
2. Moet ik een professional inschakelen?
Dat ligt eraan of je gaat voor een grote of kleine beekloop. Voor een kleine beekloop is een doe-het-zelf goed te doen en haalbaar. Voor een grote beekloop kan extra professionele hulp handig zijn.
3. Hoe onderhoud ik een beekloop?
Het is belangrijk om regelmatig onderhoud te doen aan je beekloop. De onderhoud die gedaan moet worden is het volgende:
- Regelmatig de beekloop schoonmaken
- Vijverpomp- en slang controleren op ontstoppingen
- Vuil en algen verwijderen
- Moerasplanten snoeien, zodat ze niet te groot worden
4. Kan ik vissen in mijn vijver houden na het plaatsen van een beekloop?
Ja, een beekloop is zeer gunstig voor de vissen. Een beekloop voorziet van extra zuurstof wat goed is voor je vissen. Vissen kunnen dit zien als schuilplaats, zorg er dus voor dat de stroming niet te sterk is.
5. Kan ik een bestaande vijver uitbreiden met een beekloop?
Jazeker, dit eist wel een extra planning en mogelijke aanpassingen aan de bestaande infrastructuur.