Wat is een meerkamerfilter?
Een meerkamer filter is een grote rechthoekige bak, onderverdeeld in kleine bakken met verschillende filtermaterialen. Over het algemeen worden deze filters gebruikt door eigenaren van een Koi vijver en grote siervijvers (tot 100 m³). Met een meerkamer filter wordt getracht om een zo goed mogelijke filtering en zuivering van het water te realiseren. Doormiddel van de verschillende filtermaterialen kan er op een diverse manier gezorgd worden voor een hele gezonde vijver.
De voordelen en nadelen van een meerkamerfilter
Het grote voordeel van het meerkamer filter is dat er niet zoveel onderhoud gepleegd hoeft te worden. Over het algemeen heeft iedere kamer een eigen afvoer zodat afzonderlijk van elkaar het bezinksel afgevoerd kan worden. Als u dit dagelijks doet is het onderhoud een fluitje van een cent. Ook is de grote doorloopsnelheid van dit filter een voordeel, hierdoor is deze manier van filteren uitermate geschikt voor Koi vijvers en grote siervijvers. Doordat het meerkamer filter eenvoudig en robuust is kan er weinig kapot aan gaan.
Nadeel:
Het nadeel van het meerkamer filter is de grootte. Afhankelijk van welke opstelling gekozen wordt, moet er bij gravity een filterkelder gebouwd worden en bij pomp gevoed moet het grote filter in de tuin worden weggewerkt. Er zijn vaak wel extra kosten bij het gebruik van een meerkamer filter. Naast de hoge aanschafkosten werkt dit filter optimaal als er ook bodemdrains in de vijver worden aangelegd en er gebruik wordt gemaakt van skimmers om het grootste vuil al op te vangen.
De ideale mix voor een heldere vijver!
In het meerkamer filter is het wenselijk om mechanische en biologische filtering te gebruiken. De volgorde van plaatsen van de filtering is belangrijk om de werking optimaal te krijgen. Als eerst dient de mechanische filtering geplaatst te worden en daarna de biologische. Door de mechanische filtering worden grote vuildeeltjes, waaronder organisch afval van de vissen, blad en alg opgevangen door plastic borstels. Dit plastic materiaal is eenvoudig te reinigen door middel van een tuinslang of in een emmer schoon water. Afhankelijk van de vervuiling dient u het mechanische filtermateriaal regelmatig te reinigen.
De biologische filtering is belangrijk omdat dit het water gezond houdt. Om de biologische filtering zo optimaal mogelijk te krijgen dient deze na de mechanische filtratie geplaatst te worden. Als biologische filtratie wordt veel gebruik gemaakt van een bewegend bed en filtermatten. Om de biologische filtering te reinigen kunt u het beste vijverwater gebruiken, als u leidingwater gebruikt gaat de biologische huishouding voor een groot deel verloren. Door het vijverwater blijft de biologische huishouding zo veel mogelijk in stand. Doordat de bacteriecultuur zo belangrijk is voor uw vijver is het goed om deze filtering zo min mogelijk te reinigen.
Het meerkamer filter is in het kort te omschrijven als een eenvoudig filter maar één van de meest efficiënte filters voor de vijver.