Geplaatst op 26-3-2025 door Shirley
Wil je een vijver aanleggen, alleen niet te werk gaan met vijverfolie? Dan is een voorgevormde vijverbak de ideale oplossing. Deze kant-en-klare bakken zijn stevig, gaan lang mee en kun je gemakkelijk zelf plaatsen. In deze blog zullen wij met een stappenplan uitleggen hoe jezelf gemakkelijk een vijverbak kunt aanleggen.
Waarom kies je voor een vijverbak?
Een voorgevormde vijver is handig als je:
- Snel wilt beginnen
- Graag een vaste vorm wilt hebben
- Minder ervaring hebt met het aanleggen van een vijver
Het voordeel van een vijverbak is dat je geen vijverfolie op maat hoeft te snijden en de vorm moet bepalen. Daarentegen is de kans op lekkages ook een stuk kleiner.
Stappenplan om de vijverbak aan te leggen
Stap 1: Markeer de plek van de vijverbak
Plaats de vijverbak op de gewenste plek in je tuin. Om de vorm te markeren kun je daarvoor het beste vijverrand paaltjes of een tuinslag gebruiken.
Tip: Kies een plek uit waar de vijverbak voldoende zonlicht krijgt van minstent 4 - 6uur per dag. Dit is belangrijk voor vijverplanten, zodat de groei bevordert wordt.
Stap 2: Graaf een kuil
Graaf nu de kuil uit waar je de vorm heb gemarkeerd. Graaf de vijverkuil 10cm dieper uitgraaf dan de hoogte van de vijverbak. Ook de zijkanten 10cm breder uitgegraven, dit zorgt ervoor dat je ruimte hebt voor een stabiele ondergrond.
Tip: Leg de uitgegraven grond apart om deze later weer te kunnen gebruiken om de randen af te werken.
Stap 3: Klapzand toevoegen
Stort in de kuil 10 cm klapzand toe op de bodem. Druk het zand goed aan, bijvoorbeeld met een plank of een rubberen hamer.
Tip: Gebruik alleen klapzand (wit zand), geen tuinaarde. Klapzand zorgt voor een stabiele en een vlakke ondergrond.
Stap 4: Plaats de vijverbak
Nu is het tijd om de vijverbak te plaatsen in de kuil. Controleer met een waterpas of de vijverbak recht staat. Hierbij kan je corrigeren waar het nodig is. Je kunt dit corrigeren door wat klapzand toe te voegen of weg te nemen.
Tip: Voeg in de vijverbak een beetje water toe tijdens het stellen, zodat de vijverbak nog stabieler is.
Stap 5: Voeg vijveraarde of vijversubstraat toe
De vijverbak ligt nu in de kuil. Leg op de bodem van de vijverbak een laag van ongeveer 10 à 15 cm vijveraarde of vijversubstraat. Gebruik hiervoor geen gewone potgrond of tuinaarde. Hierin zitten voedingsstoffen wat juist de algengroei bevordert. Deze producten zijn te vinden bij ons in de webshop onder: ‘overige plantbenodigdheden’. Dan heb je de juiste vijveraarde.
Stap 6: Vul de ruimte op
De ruimte tussen de bak en kuil opvullen met klapzand. Giet in de stappen klapzand tussen de randen van de bak en de kuil. Doe dit tegelijk met het vullen van de bak met schoon water. Zo voorkom je scheefstand en ontstaat er gelijke druk. Het is ook belangrijk om tijdens de ruimte opvullen te kijken of de vijverbak nog waterpas staat. Voeg het schoon water tot ongeveer 20 cm onder de rand van de vijverbak.
Tip: Gebruik tijdens het vullen van de vijverbak een emmer of een tuinslang met zacht stromend water, zodat de aarde niet op wervelt.
Stap 7: Werk de vijverbak af
Voordat de leukste stap begint is het belangrijk dat je de vijverbak een dag laat rusten. Nadat de vijverbak een dag gerust heeft gehad , kun je de zuurstofplanten plaatsen op de bodem, hierdoor kunnen de vijverplanten zich goed ontwikkelen. Maar wat kun je allemaal doen met de vijverbak die een dag rust heeft gehad? Wij gaan het jou vertellen.
- Extra vijverplanten toevoegen
- Vijverpomp-en filter aansluiten
- De vijverrand netjes afwerken met de overige grond van de uitgegraven kuil
- Het water tot het juiste niveau aanvullen.
Tip: Voeg bij het vullen van de vijverbak een bacteriestarter toe voor een goede waterkwaliteit vanaf de start.
Een voorgevormde vijverbak is een makkelijke en snelle manier om een prachtige vijver in je tuin te hebben. Met deze stappenplan leg je zo eenvoudig je vijverbak aan, ook zonder ervaring kun je nu gemakkelijk de vijverbak aanleggen. Zorg voor een stabiele ondergrond, vijveraarde en vijverplanten en kunt gaan genieten van je eigen vijver.
Wij van vijverbenodigdheden helpen je graag
Sommige stappen nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem, neem dan contact met ons op en één van onze experts zul je verder helpen.
De meest gestelde vragen
1. Kan ik een vijverbak zonder vijverpomp gebruiken?
Ja dat kan. Alleen zorg dan wel voor voldoende vijverplanten, vooral zuurstofplanten, om het water helder te houden.
2. Wat is het verschil tussen vijverfolie en een vijverbak?
Vijverfolie: Hiermee kun jezelf de vorm bepalen.
Vijverbak: Dit heeft een vaste vorm en is makkelijker te plaatsen.
3. Hoe diep moet een vijverbak zijn?
Het moet minimaal 40 – 60 cm diep zijn voor de vijverplanten. Wil je vissen toevoegen of houden? Dan is de diepte van 80 cm aan te raden.
4. Kan ik de vijverbak in de winter laten staan?
Ja, de meeste kunststof vijverbakken zijn vorstbestendig. Het is verstandig om ruimte vrij te laten voor uitzetting van ijs.
5. Hoe lang gaat een vijverbak mee?
Een goede vijverbak gaat 10 tot 20 jaar mee. Het is natuurlijk wel afhankelijk van het materiaal en het onderhoud.