Geplaatst op 7-4-2025 door Shirley
Een eigen zwemvijver in je tuin daar dromen vele mensen van. Het is een perfecte combinatie van een natuurlijke vijver en een heerlijk zwembad. Steeds meer mensen gaan voor deze keuze, zeker als ze twijfelen tussen een gewone vijver of een zwembad. Een zwemvijver geeft een natuurlijke uitstraling en past goed in elke tuin. Alleen is een zwemvijver ook echt iets voor jou? In deze blog vertellen wij jou de voor-en nadelen van een zwemvijver. Nu kun je een eigen keuze maken of een zwemvijver ook echt iets voor jou is.
Wat is precies een zwemvijver
Voordat je die keuze gaat maken is het belangrijk om te weten wat een zwemvijver precies inhoudt, voordat je eraan gaat beginnen. Een zwemvijver is geschikt om te zwemmen, zonder gebruik van chloor of andere chemicaliën. Door een natuurlijke filtersysteem met planten en grindzones blijft het water schoon. Je zwemt tussen het groen op een milieuvriendelijke manier.
Nu al het idee dat het wat voor jou is? Lees dan gauw verder, zodat je erachter gaat komen wat de voor-en nadelen zijn van een zwemvijver.
Voordelen van een zwemvijver
Voor de mensen met een ecologische gedachten is een zwemvijver een paradijs in de tuin.
- Past in elke tuin: Een zwemvijver kun je altijd aanpassen aan de stijl die je in de tuin hebt. Het kan modern, landelijk of natuurlijk zijn.
- Geen chloor nodig: Aangezien het water wordt gefilterd door de planten en de filters heb je geen chloor nodig. Zo kun je genieten en zwemmen zonder dat je last krijgt van je huid of van je ogen.
- Minder aanlegkosten: De kosten voor een zwemvijver is goedkoper dan als je een normaal zwembad aanlegt.
- Weinig onderhoud: Omdat de zwemvijver in de tuin is aangelegd, hoeft jezelf minder te doen. De natuurlijk doet het meeste werk, waardoor je minder hoeft schoon te maken.
Je kunt het hele jaar door genieten van je zwemvijver. Het is mooi prachtig onderdeel van je tuin.
Tip: Toch ook graag vissen in je tuin? Geen probleem je kunt zelfs de vissen en de vijverplanten toevoegen aan de kant waar je niet zwemt in de zwemvijver.
De nadelen van een zwemvijver
Nadelen van een zwemvijver
Helaas zitten er ook nadelen aan een zwemvijver.
- Minder geschikt voor echte ‘zwembadtypes’: Als je van warm water houdt tijdens het zwemmen en geen liefhebber ben van insecten of kikkers, dan raden wij de zwemvijver niet aan.
- Insecten en dieren: Het is een natuurlijk systeem, waardoor er insecten, kikkers, libellen of andere soorten dieren op de zwemvijver afkomen.
- Geen verwarming: Een zwemvijver kan niet verwarmd worden, de enig manier waardoor het verwarmd kan worden is door de zon.
- Kans op algen: Onderhoud is altijd belangrijk aan zwemvijver, als het evenwicht wordt verstoord dan heb je kans dat er algen ontstaan.
Benodigdheden voor de zwemvijver
Enthousiast geworden over de zwemvijver? Dan heb je het volgende nodig om jouw zwemvijver waar te maken:
- Vijverfolie: voor een waterdichte basis
- Vijverpompen en filters: voor een gezonde watercirculatie
- Vijver stofzuigen: voor het schoonhouden van je bodem
- Decoratie en planten: voor een prachtige natuurlijke uitstraling
Een zwemvijver is een mooie en natuurlijke toevoeging in je tuin. Als je iemand bent met een ecologische gedachte kun je ook lekker zwemmen en genieten. Ga wel goed na of het echt iets voor jou is, ben je niet vies van een insect of een kikker? Dan is een zwemvijver echt iets voor jou!
Vijverbenodigdheden helpt je graag verder!
Direct aan de slag? Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor een zwemvijver. Of wil je meer weten over een zwemvijver? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder, zodat je kunt genieten van je zwemvijver.
De meest gestelde vragen
1. Hoe hou ik het water in een zwemvijver schoon?
Met een combinatie van een biologische filterzone, vijverplanten en een vijverpomp blijft het water op natuurlijke manier schoon en helder.
2. Hoe diep moet een zwemvijver zijn?
Om goed te kunnen zwemmen in de zwemvijver is de diepte meestal 1,5 à 2 meter diep. Dan zou ook het water goed in balans zijn.
3. Hoeveel onderhoud vraagt een zwemvijver?
Minder dan een zwembad, maar je moet wel het filtersysteem bijhouden, de vijverplanten snoeien en af en toe bladeren en vuil verwijderen.