Geplaatst op 3-3-2025 door Shirley
Stappenplan voor een vijver aanleggen
Stap 6: Vijverfolie leggen en vijverrand afwerken
Bij het kiezen van de juiste vijverfolie is het belangrijk dat je goed kijkt naar de technische eigenschappen. Sommige vijverfolies hebben lasnaden en sommige vijverfolies weer niet. Een vijverfolie zonder lasnaden is beter, omdat dit lekkages voorkomt. Nu de vijverfolie klaar ligt in de uitgegraven kuil, vul je vervolgens de vijver en snij je de folie op maat. Zorg daarbij ook dat de rand is afgewerkt.
Hoe weet ik hoeveel vijverfolie ik moet hebben voor mijn vijver? Geen zorgen, bekijk hieronder de volgende formule.
- Lengte van de vijver + 2 X de diepte van de vijver + 100 cm voor de randafwerking
- Diepte van de vijver + 2 X de diepte van de vijver + 100 cm voor de randafwerking
Zorg ervoor dat je altijd de berekende vijverfolie naar boven afrond, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Zodra de vijverfolie klaar ligt, trek dan de mogelijke plooien glad. Vermijd het vijverfolie te betreden met je schoenen tijdens het aanleggen, dit kan beschadigen geven aan je vijverfolie.
Nu is het tijd om je vijver te gaan afwerken. Werk je vijverranden af met de juiste vijverrand afwerking. Dit is grotendeels afhankelijk van je stijl die jezelf wilt creëren in je tuin. Daarbij kan je gebruik maken van Ecolat randafwerking. Hier kun je de vijverfolie overheen slaan en vervolgens in te graven. Wat al eerder genoemd is in deze blog zijn de Ecopic paaljes. Ga je liever voor een natuurlijke afwerking, kies dan voor de turfblokken.
Stap 7: Vijver vullen
Misschien wel een van de leukste stappen tijdens het aanleggen van een vijver. Je vijver dan echt gaan vullen. Aangezien je de vijver gaat vullen met leidingwater, moet je rekening houden met dat niet alle stoffen bevat die noodzakelijk zijn voor een gezonde vijver. Om de waterhardheid meteen te verbeteren, adviseren wij een GH- verhoger in de vijver toe te voegen. Dit bevat mineralen die je vijverplanten nodig hebben om goed te kunnen groeien. Ook is het belangrijk om bacteriestarters toe voegen in je vijver om het water biologisch in balans te brengen. Het is wel belangrijk om na het toevoegen van bacteriestarters je waterwaarden te testen met een goede watertest om te kijken hoe je vijverwater er voor staat.
Stap 8: Installeer je vijverpomp en vijverfilter
Om je vijverpomp en vijverfilter te installeren moet je eerst de keuze hebben gemaakt welke vijverpomp en welke vijverfilter je wilt gaan gebruiken. Het is belangrijk om een vijverpomp te kiezen met de juiste capaciteit. Kies een vijverpomp voor de grootte van je vijver. Hetzelfde geldt bij je vijverfilter. Bekijk goed wat je vijverinhoud is van je vijver en bedenk hoe je het water wilt terug laten lopen in je vijver. Een UVC-filter helpt ervoor om je vijver helder te houden en om de algengroei te voorkomen. Het is belangrijk om te weten hoeveel zonlicht je vijver ontvangt, dit is goed om te weten voor het nodige wattage voor je UVC-filter. Twijfel je of je genoeg capaciteit hebt? Neem dan contact met ons!
Stap 9: Voeg de vijverplanten, decoratie en vissen toe
Het is belangrijk dat je genoeg zuurstofplanten plaatst in je vijver. Dit houdt je vijver niet alleen gezond en helder, maar het draagt ook bij aan een optimaal biologische evenwicht. Naast de zuurstofplanten is een mix van moerasplanten, drijfplanten en onderwaterplanten een goede combinatie en geeft het een goed resultaat. Naast het toevoegen van je vijverplanten is het ook tijd om je vijverdecoratie te gaan toevoegen. Je kan je vijver helemaal afmaken door een waterfontein, vijververlichting of andere vijverdecoratie toe te voegen.
De laatste en de leukste stap in dit hele proces. Je vissen kunnen dan eindelijk je gezonde vijver in.
Let wel op: de vissen mogen alleen toegevoegd worden als je een goed biologisch evenwicht hebt en de waterwaarden geen gevaarlijke pieken geeft. Voeg de vissen verder geleidelijk toe aan je vijver.
Met dit stappenplan kan je eenvoudig zelf een vijver gaan aanleggen in de tuin. Het maakt niet uit wat voor soort vijver je gaat aanleggen, het is en blijft belangrijk om een goede voorbereiding te treffen, dat is stap 1. Na een goede voorbereiding, kan je uiteindelijk gaan genieten van een gezonde en heldere leefomgeving voor je vissen en voor je vijverplanten.
Vijverbenodigd helpt je graag verder!
Zijn sommige stappen nog niet helemaal duidelijk of heb je nog wat andere vragen, voordat je dan echt gaat beginnen met maken van een vijver? Geen probleem! Neem dan contact met ons op! Wij staan klaar voor jou en helpen je graag verder.