Ligt uw vijver in een bladrijke omgeving? Dan kan het voor u een uitkomst zijn om een skimmer te installeren.
Er zijn verschillende systemen en merken te verkrijgen, dus moet er eerst gekeken worden welk systeem voor u handig is.
Een skimmer is een handig hulpmiddel om de vijver vrij van blad en ander afval te houden. Voor een grote vijver kan een staande skimmer of wandskimmer praktisch zijn en voor een kleinere vijver is een drijvende skimmer goede keus.
Hoe sluit je een skimmer aan?
De drijvende skimmers hebben vaak een eigen motortje waarmee ze het oppervlakte water, met de vervuiling, naar zich toe trekken. In de skimmer zit een mandje waar de verontreiniging wordt opgevangen. Er zijn ook drijvende skimmers die op een wanddoorvoer kunnen worden aangesloten. Bij deze skimmers zit een opvangmandje maar deze zijn aangesloten met een doorgang door de vijverfolie heen, op het vijverfilter.
In de regel worden drijvende skimmers eenvoudig aangesloten op het elektriciteitsnet en de rest doen ze vanzelf. Een drijvende skimmer blijft niet op dezelfde plek in de vijver, wilt u hem toch vastzetten? Verzwaar dan de kabel wat, of maak de korf met een visdraadje vast aan bijvoorbeeld een steen op de kant.
Een wandskimmer wordt aangesloten op een vijver filter, dit kan door de skimmer tussen de vijverpomp en het vijverfilter te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat in de winter de skimmer niet hoeft aan te staan, dus dat deze wel losgekoppeld kan worden. Het kan dus wenselijk zijn dat de skimmer met behulp van een aparte vijverpomp aangedreven moet worden. Natuurlijk is het ook mogelijk het water vanuit de skimmer weer de vijver in te laten. Hierbij zorgt de skimmer door de flow voor extra zuurstof in de vijver.