Geplaatst op 30-8-2021 door Eric
Als de waterlelies in uw vijver het goed doen, dan kunt u ze vrij gemakkelijk vermeerderen. Maar hoe kunt u eigenlijk een waterlelie stekken?
Waterlelie stekken in 6 stappen
Verschillende soorten vijverplanten hebben allemaal zo hun eigen stekmethode. Waterlelies stekken is gelukkig niet zo moeilijk, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren:
- Om te beginnen adviseren we om waterlelies te stekken in het voorjaar, rond mei of juni. Dan is het water namelijk al redelijk op temperatuur en krijgen de jonge stekjes de kans om sterker te worden.
- Het is het handigst is om de waterlelie inclusief het vijvermandje uit de vijver te halen. Op die manier kunt u namelijk zo comfortabel en nauwkeurig mogelijk werken.
- Bekijk waar de jonge bladeren zitten en of dat deel van de waterlelie al voldoende wortels heeft aangemaakt. Zo ja, dan kunt u ze voorzichtig lossnijden van de moederplant. Gebruik daarbij altijd een scherp mesje of snoeischaartje en zorg voor een ruime marge. Trek de wortels niet zomaar los; de plekjes waar ze zijn los getrokken kunnen gaan rotten en dat overleeft de lelie niet altijd.
- U kunt de snijvlakken in as drukken of met houtskool bestrijken. Dat voorkomt dat de waterlelie te veel vocht verliest.
- Vul vijvermandjes met vijveraarde of speciale waterleliegrond, zodat de waterlelie stekjes meteen voldoende voedingsstoffen krijgen. Als de openingen in het mandje te groot zijn dan kunt u de bodem eventueel bedekken met een stukje jute, om te voorkomen dat de aarde er straks uit drijft.
- Plant de waterlelie stekjes in hun nieuwe mandjes en zet ze in een ondiep gedeelte van de vijver. Naarmate de waterlelie stekjes groeien, kunt u ze steeds iets dieper in de vijver zetten. De moederplant kan natuurlijk weer terug naar haar eigen plekje.