Geplaatst op 19-3-2025 door Shirley
Een natuurlijke vijver is een prachtig element in je tuin en trekt een hoop dieren zoals vogels, kikkers en libellen aan. Een groot verschil met een gewone vijver, omdat je in een natuurlijke vijver geen chemische middelen gebruikt zoals: een vijverpomp, filters of UV-lampen. Bij een natuurlijke vijver regelt de natuur alles zelf. Maar tijdens het aanleggen van de natuurlijke vijver moet je wel rekening houden met de volgende factoren. Wij zullen jou stap voor stap nemen welke factoren dat zijn.
Op welke factoren moet je letten bij een natuurlijke vijver
Factor 1: Kies de juiste locatie
Zoals elke vijver heeft ook de natuurlijke vijver zonlicht nodig. Zonlicht is nodig om de plantengroei te bevorderen. De natuurlijke vijver gedeeltelijk in de schaduw, dat is ook geen probleem, maar let op met de schaduw. Schaduw kan ook problemen vooroorzaken zoals:
- De groei van de vijverplanten beperken
- Bladverliezende bomen in de buurt zorgen voor extra onderhoud, omdat vallende bladeren water kunnen vervuilen.
Factor 2: Gebruik het juiste water
De natuurlijke vijver moet ook gevuld worden met water. Maar wat voor water is nou goed voor je natuurlijke vijver. Bij een natuurlijke vijver kun je leidingwater of grondwater gebruiken. Wil je een goede start maken? Dan is het beste om water te gebruiken uit een bestaande natuurlijk vijver. Dit kan bijvoorbeeld van een goede kennis zijn of van buren. Het water bevat micro- organismen die helpen om snel een biologisch evenwicht te bereiken. Uiteraard kan leidingwater ook, maar laat het eerst enkele dagen staan, zodat het chloor wat in het leidingwater zit kan verdampen.
Factor 3: Plaats vijverplanten
Zowel bij iedere vijver zijn vijverplanten erg belangrijk. Vijverplanten zorgen voor zuurstof, filteren het water en zorgen ervoor om de algengroei te voorkomen. Maar welke vijverplanten zijn echt onmisbaar voor in een natuurlijke vijver?
- Zuurstofplanten: Deze vijverplanten houden het vijverwater helder en gezond. Hierbij kan je denken aan hoornblad of waterpest.
- Drijvende planten: Dit soort vijverplanten zorgen voor schaduw en bescherming tegen de dieren. Denk hierbij aan een waterlelie
- Oever- en moerasplanten: Deze helpen bij een natuurlijke filtering van het water. De gele lis en riet kan hier heel goed bij helpen.
Factor 4: Vissen
Een natuurlijke vijver blijft makkelijker in balans zonder vissen. Toch graag wel vissen in je vijver? Dan moet je rekening houden met de eisen die gelegd worden aan natuurlijke vijver.
- Vijverdiepte: De vijver moet minimaal een diepte hebben van 80 cm, zodat de vissen nog wel kunnen overwinteren.
- Geduld: Wacht minimaal een maand, daarna kunnen je vissen toevoegen
- Vissoorten: Niet alle vissoorten kunnen in een natuurlijke vijver. Voeg dan inheemse vissoorten toe, zoals: goudelritsen of windes. Vermijd Koi en goudvissen, deze vissoorten zijn minder geschikt, omdat zij ook de vijverplanten kunnen beschadigen en het water troebel kunnen maken.
- Te veel vissen: Als je vissen gaat toevoegen, zorg er dan voor dat je niet te veel vissen toevoegt. Hierdoor kan je natuurlijke vijver uit balans raken.
Factor 5: Verwijder organisch afval
Een natuurlijke vijver vraagt weinig onderhoud, maar het is helaas niet helemaal onderhoudsvrij. Het is wel belangrijk dat je ook dit soort vijvers af en toe even schoonmaakt. Een aantal stappen wat gecontroleerd moet worden bij een natuurlijk vijver en dat is :
- Regelmatig takjes en bladeren verwijderen, dit kan heel simpel met een schepnet.
- Vooral tijdens een droge periode het waterniveau op peil houden.
- Overtollige vijverplanten weg snoeien om de overwoekering te voorkomen
Hoewel het niet veel werk is, is het wel belangrijk om dit regelmatig te doen.
Een natuurlijke vijver is een prachtig en milieuvriendelijk element in je tuin. Zonder dat je chemische hulpmiddelen moet gebruiken zoals een vijverpomp en/of vijverfilter, kan de natuur dit helemaal zelf op evenwicht houden. Kies daarom dan wel de juiste vijverplanten en is regelmatige onderhoud goed. Zodat je kunt blijven genieten van een gezonde en heldere natuurlijke vijver.
Vijverbenodigdheden.nl staat voor je klaar!
Verder nog vragen over de aanleg of over de decoratie? Neem dan contact met ons op en één van onze experts kunt je verder helpen.
De meest gestelde vragen
1. Hoe voorkom ik algengroei in een natuurlijke vijver?
De algengroei kan je voorkomen door voldoende zuurstofplanten en drijvende vijverplanten te plaatsen. Zorg ook voor een goede balans tussen zon en schaduw.
2. Hoe lang duur het voordat mijn vijver in balans is?
Een goede balans kan enkele maanden duren. Hierbij komt geduld bij kijken. Als het vijverwater helder blijft en de vijverplanten goed groeien, dan is je natuurlijke vijver in een goed evenwicht.
3. Kan ik een natuurlijke vijver zonder folie maken?
Ja, dat kan als de grondsoort waterdicht is (zoals kleigrond). Anders is vijverfolie nodig om te voorkomen dat het water wegzakt.
4. Wat zijn de voordelen van een natuurlijke vijver?
Een natuurlijke vijver heeft een aantal voordelen zoals:
- Weinig onderhoud
- Geen dure apparaten
- Trekt veel dieren aan
- o Creëert een natuurlijke ecosysteem in je tuin