Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Filter
Hoeveel lucht heeft een luchtsteen nodig?
Met de onderstaande tabel hebben wij een kleine opzet ontwikkeld van hoeveel lucht de steen minimaal nodig voor een zo optimaal zuurstof bereik.
Luchtsteen
Afgifte nodig per minuut
Bol 3 cm
1 liter per minuut
Bol 5 cm
3 liter per minuut
Disk 10 cm
4 liter per minuut
Disk 12 cm
5 liter per minuut
Disk 20 cm
20 liter per minuut
Buis 1,5 x 7,5 cm
2 liter per minuut
Buis 3 x 13 cm
4 liter per minuut
Buis 4 x 22 cm
20 liter per minuut
Buis 5 x 30 cm
25 liter per minuut
Waarom gebruik je een luchtsteen?
Een luchtsteen heb je nodig om de lucht van de luchtpomp goed te verdelen in het water. Wanneer je de slang van de luchtpomp los in het water zou leggen, is de kans groot dat er problemen bij de pomp gaan staan, waardoor hij doorbrandt.
Het is belangrijk om zo goed mogelijk en genoeg mogelijk luchtstenen te plaatsen zodat de afgifte van de zuurstof zo optimaal mogelijk is. Daarnaast kan de luchtpomp zijn lucht dan ook volledig kwijt en dit zal de levensduur van de luchtpomp alleen maar ten goede komen. Doordat dit zorgt voor de beste verspreiding krijgt het zuurstof het meeste kans om zich te vermengen met het vijverwater . Hierdoor zal het zuurstofgehalte van het vijverwater enorm omhoog gaan.
Hoe groter de luchtsteen, des te groter de opname van het zuurstof in het vijverwater.
Wat zijn de verschillen tussen luchtstenen?
Binnen het assortiment is er een groot variëteit verkrijgbaar en hierdoor worden vaak de verkeerde stenen aangekocht. De luchtsteen bepaalt uiteindelijk de afgifte van de zuurstofpomp aan het water, niet de luchtpomp zelf! Bij het maken van luchtstenen zijn er 2 manieren van bakken, namelijk gewoon en onder zeer hoge temperaturen. Dit zorgt voor de zogenaamde Hi Oxy stenen, deze zijn heter gebakken waardoor ze minder snel zullen dichtslibben.
Daarnaast zijn er HDPE en rubberen membranen welke nog minder aan slijtage onderhevig zijn.