Geplaatst op 15-9-2021 door Jeroen
Vijverbakken repareren
Valt het u op dat het waterpeil in uw vijver zakt? Dat kan twee oorzaken hebben: verdamping van het water door hitte, of een lek in uw vijverbak. Indien het om een lek gaat, dan dient u natuurlijk eerst het lek te vinden. Dat is doorgaans nog het lastigste; daadwerkelijk vijverbakken repareren is niet heel ingewikkeld. Maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Hieronder leggen we uit wat u nodig heeft en waar u op moet letten!
Vijverbakken repareren: dit heeft u nodig
De meeste vijverbakken zijn vervaardigd uit polyester of HDPE. Dit zijn sterke en duurzame materialen die met de juiste spullen gelukkig relatief eenvoudig te repareren zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u persoonlijke beschermingsmaterialen gebruikt. U heeft de volgende materialen nodig:
- Handschoenen (nitril of latex)
- Veiligheidsbril
- Halfgelaatsmasker
- Wegwerpoverall
- Reparatieset
Aandachtspunten bij een vijverbak repareren
- Er zijn meerdere producten en reparatiesets voor polyester vijvers verkrijgbaar, welke elk weer een andere werkwijze vereisen. U kunt een polymeer kit nemen, zoals bijvoorbeeld OASE EPDM Unifix kit, of een stuk polyester doek gebruiken om het gat te dichten. We raden aan om altijd eerst een primer te gebruiken om van een goede hechting verzekerd te zijn.
- Indien u een lek in een kabel, buis of slang constateert, kunt u deze gemakkelijk repareren met behulp van Easy Fix Vulkaniserende Tape.
- Ga niet in de volle zon aan de slag met het repareren van een vijverbak, en ook niet in de regen. Dit compromitteert namelijk de kwaliteit en de werkbaarheid van de materialen. Een (tijdelijke) overkapping, bijvoorbeeld in de vorm van een partytent, is raadzaam als de weersomstandigheden niet ideaal zijn.
- Laat de vijver (gedeeltelijk) leeglopen tot onder de plaats van het lek. Een vijverbak repareren lukt nu eenmaal niet onder water!
- Zorg altijd dat het te repareren lek en het gedeelte erom heen volledig droog zijn en vrij van stof en vet.
- Afhankelijk van de gebruikte materialen en de dikte waarin deze worden aangebracht kan het soms enkele dagen duren voordat het product volledig doorgehard en gedroogd is. Daarna kunt u de vijver weer (bij)vullen.