Geplaatst op 15-9-2021 door Jeroen
Vijverfilter aansluiten
Elke vijver raakt op den duur vervuild door organisch afval zoals bladeren, takjes en resten van afgestorven vijverplanten, maar ook door de uitwerpselen van vissen. Een vijverfilter is belangrijk om het vijverwater schoon en helder te houden. Maar waar moet u op letten bij een vijverfilter aansluiten?
Vijverfilter aansluiten: een aantal tips
- De juiste manier van aansluiten is afhankelijk van het soort vijverfilter dat u heeft aanschaft. Er zijn beadfilters, drukfilters, doorstroomfilters, meerkamerfilters, onderwaterfilters, trommelfilters en voorfilters. En ze werken allemaal net even anders! Het spreekt dus voor zich dat er ook verschillen zitten in de juiste manier van aansluiten. Raadpleeg altijd de gebruiksinstructies van de fabrikant alvorens u met het aansluiten van het vijverfilter begint.
- Veel vijverfilters zijn tegenwoordig verkrijgbaar als complete plug-and-play sets, die alles bevatten dat u nodig heeft. Maar er zijn ook vijverfilters te koop waarvoor u de aansluitmaterialen en vijverfilter onderdelen apart moet aanschaffen. Let dus goed op wat u allemaal nodig heeft om het filter aan te sluiten en of u dit wel of niet apart moet bestellen.
- Een zogeheten gravitaire plaatsing is het meest efficiënt; op die manier kunt u namelijk optimaal gebruik maken van de zwaartekracht en kan er met een relatief kleine pomp een groot volume aan water verplaatst worden.
- Gebruikt u ook een UVC-filter? De plaatsing ten opzichte van het vijverfilter heeft een grote impact op het te behalen rendement. Als u bijvoorbeeld een gravitair systeem heeft, dient het UVC-filter na het vijverfilter geplaatst te worden, terwijl deze bij een pompgevoed systeem voor het vijverfilter moet komen.
- Wilt u een vijverfilter aansluiten, dan heeft u vanzelfsprekend een stroompunt in de buurt nodig. Zorg dat u alle bekabeling op een veilige manier wegwerkt, zodat er niemand over kan struikelen.