Een beekloop ontwerpen? Neem voor je begint dit stappenplan door zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.
Een beekloop in de tuin
Bij een beekloop denk je al snel aan afwatering richting de vijver. Maar het is absoluut niet noodzakelijk om een vijver in jouw tuin te hebben om een mooie beekloop aan te kunnen leggen. Met behulp van de elementen in onze webshop kun je in elke tuin een beekloop aanleggen die een extra dynamiek geeft aan de tuin en het rustgevend geluid van kabbelend water creëert. Het enige wat je nodig hebt is een voorgevormde bak die je ingraaft of een kuil, afgedekt met vijverfolie gevuld met keien of grind en een pomp. Voor de aanleg van de beekloop zelf kun je de stappen aanhouden die je ook aanhoudt bij het ontwerpen van een beekloop naar de vijver.
Stappenplan beekloop ontwerpen
Stap 1 Bepaal de plaats
Het ontwerpen van een beekloop begint natuurlijk bij het bepalen van de plaats. Hierbij lig het voor de hand om te kiezen voor een plek waar je goed zicht op hebt vanuit huis of vanaf een terras. Kies bij voorkeur voor een plek met wat minder begroeiing zodat je weinig last hebt van vervuiling van het water door afvallende bladeren in het najaar.
Stap 2 Bepaal het beginpunt
Voor een goede doorstroming is het belangrijk dat er sprake is van een licht hoogteverschil tussen het begin en het eindpunt van de beekloop. Waar bij een waterval een verval van minimaal 50 cm. heel gebruikelijk is, houden we bij een beekloop meestal 30 tot 40 cm. verval aan. Heb je geen hoger gelegen plekken in jouw tuin, dan kun je hoogte creëren met behulp van zand dat je stevig aandrukt en aan de onderkant breed laat uitlopen. Versteviging met cement is mogelijk, maar niet per se nodig. Het is wel belangrijk dat de bovenkant van de verhoging waterpas is. Tip! Werk bij het aanleggen van de zandheuvel direct de aanvoerslang van de pomp weg.
Stap 3 Reservoir aanleggen
Het beginpunt van de beekloop bestaat uit een reservoir met water. Dit reservoir kan een voorgevormde bak zijn, maar kan ook gemaakt worden van stenen of beton. Houd er rekening mee dat de aanvoerslang van de vijverpomp hier op enige wijze aangesloten moet worden zodat deze water kan aanvoeren. De beekloopbronnen van OASE worden ook vaak gebruikt als startpunt voor beeklopen en watervallen. Een andere optie is om te kiezen voor een waterornament als beginpunt van de beekloop.
Stap 4 Beekloop uitzetten
Met paaltjes en touw kun je nu de beekloop en het verval verder uitzetten. Voor het verval maak je weer gebruik van zand dat je stevig aangedrukt om verzakking te voorkomen. Graaf vervolgens een goot uit met opstaande randen die ervoor zorgen dat het water uit de beekloop stroomt. De randen kun je voor de zekerheid verstevigen met cement. Vervolgens bekleed je de goot met vijverfolie dat je ruim over laat steken. Kies bij voorkeur voor een stevige vijverfolie om de kans op scheuren en lekkage te verkleinen.
Er zijn ook hele mooie beekloopelementen verkrijgbaar waarmee je in een handomdraai een mooie beekloop aanlegt. Je kunt eventueel meerdere elementen achter elkaar leggen om een extra lange beekloop te maken. Er zijn beekloopelementen met een natuurlijke uitstraling verkrijgbaar in diverse vormen en maten. Maar ook elementen voor een moderne, strakke beekloop zoals de Ubbink Wolga Beekloop.
Maak je gebruik van elementen? Dan kun je stap 6 & 7 overslaan.
Stap 5 Beekloop bekleden
Kies je ervoor de beekloop zonder beekloopelementen aan te leggen dan kun je nu beginnen met het bedekken van de binnenwanden van goot. Gebruik hiervoor wat grotere stenen of keien. Plaats de stenen zo dat deze stevig blijven liggen en de vijverfolie mooi strak ligt. In midden van de goot bekleed je met kleinere stenen of grof grind. Zorg ervoor dat alle vijverfolie goed bedekt is. Voor een natuurlijke en speelse uitstraling kun je verspreid over de beekloop ook nog wat grotere keien neerleggen.
Stap 6 Vijverfolie afknippen
Als de beekloop volledig bedekt is kun je de vijverfolie afknippen. Houd een rand van 10-15 cm over. Deze kun je later bedekken met stenen. Als de beekloop uitloopt in de vijver is het aan te raden om de folie bij de uitloop vast te lijmen aan de folie van de vijver. Is dit niet mogelijk? Laat de folie dan een stuk overhangen.
Stap 7 Aansluiting
Wanneer je de beekloop laat eindigen met een waterval of beekloopelementen gebruikt, zorg je er altijd voor dat de uitloop voldoende uitsteekt over de rand zodat het water in en niet naast de vijver terechtkomt. Je kunt nu de beekloop vullen en de vijverpomp aansluiten. Is jouw vijverpomp regelbaar, dan kun je nu de hoeveelheid water en stroomsnelheid aanpassen.
Stap 8 Beplanting
Voor het mooiste effect werk je de beekloop af met beplanting.
Het voordeel van een beekloop
Behalve heel mooi is een beekloop ook heel nuttig. De beekloop voegt zuurstof toe aan het water, wat goed is voor de vissen en de waterkwaliteit in het algemeen. Is de beekloop voorzien van grind, dan werkt de beekloop ook als een natuurlijke filter. Het gesteente biedt een voedingsbodem voor bacteriën die afvalstoffen in het water omzetten in voedingsstoffen voor de planten.
Direct beginnen met het ontwerpen van een beekloop in jouw tuin? Bestel direct al je benodigdheden in onze shop. Vandaag besteld = morgen in huis.