Zout is een krachtig middel tegen parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën. Het gebruik van zout in jouw vijver kan op verschillende manieren een bijdrage leveren aan de gezondheid van je vissen en de algehele waterkwaliteit. Tevens heeft zout ook een desinfecterende werking bij de vissen als zij wondjes op de (slijm-) huid hebben. We leggen in deze blog uit hoe je beste zorgvuldig om kan gaan met het zoutgebruik.
Het juiste type zout voor je vijver
Niet alle zoutsoorten zijn goed om te gebruiken voor je vijver. Gebruik jodium vrij zout. Jodium vrij zout kan in verschillende vormen gebruikt worden zowel: zeezout of vijverzout. Wees er zeker van, dat er geen jodium in het zout verwerkt zit. Jodium is schadelijk voor vissen en planten in de vijver.
Hoeveel zout moet je in de vijver toevoegen?
De hoeveelheid zout om toe te voegen in je vijver varieert. Het is afhankelijk van het doel. Waarom gebruik je zout in je vijver?
- Preventief gebruik: Voeg 1 tot 2 gram zout per liter vijverwater toe.
- Behandeling van ziektes: In de ernstige gevallen kun je tot 3 gram zout toevoegen per liter. Maar doe dit nooit zonder het waterkwaliteit en het welzijn van je vissen te controleren. Wees zeker van je zaak, gebruik enkel zout wanneer je zeker bent van de visziekte. Lees meer over visziekte om er achter te komen waarom je vis ziek is.
Wat zijn de voordelen van zoutgebruik in jouw vijver?
- Het stimuleert de vis tot slijmproductie.
- Het verhoogt de osmotische druk (de natuurlijke balans tussen het water binnen en buiten het lichaam van de vis, die ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid water en zout behouden blijft), zodat de vis minder energie moet stoppen om het water buiten zijn lichaam te houden.
- Het werkt tegen schimmels en tegen een aantal parasieten (bv. Chilodonella).
- Bij een nitrietvergifting gaat het om opname van nitriet tegen.
- Het water zal minder snel bevriezen in de winter.
Hoewel zout voordelen heeft is het geen wondermiddel voor alle vijverproblemen. Voor een langdurig of overmatige zoutgebruik kan het leiden tot een zoutophoping. Dit is schadelijk voor de vijveromgeving.
Wat zijn de nadelen van zoutgebruik in jouw vijver?
Een nadeel is dat een aantal andere parasieten (bv: Trichodina en Costia) gestimuleerd kunnen worden door een lage zoutconcentratie.
Houd rekening met de waterplanten
Vijverplanten zijn vaak gevoelig voor zout. Bij overmatig zoutgebruik kan je de groei belemmeren of schade veroorzaken. Als je planten in je vijver hebt staan, beperk dan het zoutgebruik tot maximaal 1 gram per liter.
Waterwaarden controleren
Als je zout heb toegevoegd aan je vijver is het essentieel om de waterkwaliteit regelmatig te controleren. Hiervoor kan je het volgende gebruiken: watertesten. Met watertesten kan je het volgende meten:
- Zoutconcentratie.
- pH.
- Nitriet.
Hiermee voorkom je dat de zoutniveaus schadelijk worden voor het vijverecosysteem. Lees ook waterwaarde vijver om de juiste waterbalans te waarborgen.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik keukenzout gebruiken in mijn vijver?
Nee, gebruik alleen jodiumvrij zout, zoals vijverzout of zeezout.
2. Hoe vaak kan ik zout toevoegen aan mijn vijver?
Zout toevoegen is afhankelijk van het doel. Preventief 1-2 keer per jaar; bij ziekte alleen na controle van de waterkwaliteit
3. Wat moet ik doen als mijn vissen slecht reageren op zout?
- Stop met het toevoegen van zout
- Meet de zoutconcentratie, pH, ammoniak en nitriet om te zien of er sprake is van een balans
- Vervang een deel van het vijverwater door vers, jodiumvrij water om het zoutniveau te verlagen. Zorg ervoor dat de temperatuur van het nieuwe water vergelijkbaar is met die van je vijver.
- Let op tekenen van stress, zoals snelle ademhaling, verandering in zwemgedrag of verlies van eetlust
- Als de vissen zich slecht blijven gedragen, raadpleeg een vijverspecialist of een dierenarts die gespecialiseerd is in visgezondheid.
4. Hoe lang blijft het zout actief in het vijverwater en hoe vaak moet je het eventueel opnieuw doseren?
Zout blijft actief in het vijverwater tot het wordt verdund of verwijderd:
- Het zoutniveau verandert niet vanzelf, tenzij er water wordt toegevoegd of verwijderd. Verdamping van het water verhoogt de concentratie, omdat zout niet verdampt.
- Zout hoeft niet opnieuw worden toegevoegd, tenzij je water vervangt door vers water. Het is belangrijk om na elke waterversing de zoutconcentratie te controleren en aan te vullen indien nodig.
- Gebruik een watertest om het zoutniveau regelmatig te meten, vooral na regenval, verdamping of het aanvullen van water. Zorg ervoor dat de concentratie binnen de aanbevolen grenzen blijft
5. Is zoutgebruik in de zomer minder effectief door hogere temperaturen?
Zoutgebruik kan in de zomer effectief blijven, maar er zijn ook enkelen aandachtspunten en uitdagingen waarmee rekening moet worden.
- Bij hogere temperaturen neemt de snelheid waarmee het lichaam van de vis energie verbruikte en voedingsstoffen omzet om te kunnen groeien, bewegen en gezond te blijven. Dit maakt hen vatbaarder voor stress en ziekteverwekkers.
- Warm water bevat minder zuurstof. Zoutgebruik heeft hierop geen direct effect.
Vijverbenodigdheden.nl staat voor je klaar
Bij vijverbenodigdheden.nl bieden wij vijverzout aan die perfect is voor jouw vijver. Zout kan een waardevol hulpmiddel zijn voor onderhoud van je vijver en de gezondheid van je vissen. Dit moet dan natuurlijk wel op de juiste manier worden toegepast. Kies altijd het juiste type zout en doseer precies de geadviseerde hoeveelheid. Door deze praktische tips zorg jij voor een gezonde vijver voor jouw vissen.
Neem gerust contact met ons voor meer informatie of advies. Wij helpen je graag verder.