Geplaatst op 30-8-2021 door Eric
Een natuurlijke vijver is een geweldige aanwinst voor uw tuin. Het idee is dat u geen chemische middelen, vijverpompen, vijverfilters en UV-lampen gebruikt, maar de natuur lekker haar gang laat gaan. Wanneer de juiste balans wordt bereikt, trekt een natuurlijke vijver veel leven aan; insecten, salamanders, kikkers en vogels zullen zich hier zeker thuis voelen! Maar waar moet u op letten als u een natuurlijke vijver wilt aanleggen?
Waar moet ik op letten bij een natuurlijke vijver?
- Kies de juiste locatie
Om te beginnen moet de vijver voldoende zonlicht op kunnen vangen. Gedeeltelijke schaduw is prima, maar hou er wel rekening mee dat uw vijver sneller vervuilt wanneer er bladverliezende bomen in de buurt staan en u dus wat meer tijd kwijt bent aan onderhoud.
- Vul de vijver met het juiste water
Sommige mensen vullen hun natuurlijke vijver met leidingwater, anderen zweren bij grondwater. Het is sowieso ideaal wanneer u iemand in uw omgeving kent die al een heldere en gezonde natuurlijke vijver heeft; vraag dan of u een emmer vijverwater mag meenemen voor uw eigen vijver. De micro bacteriën die nodig zijn voor een goede balans zullen zich snel vermenigvuldigen.
- Plaats de juiste vijverplanten
Vijverplanten spelen een cruciale rol bij het creëren van een gezond en natuurlijk evenwicht in de vijver. Zorg dat u na het aanleggen van de vijver in elk geval meteen voldoende zuurstofplanten plaatst.
- Denk goed na over vissen
Een natuurlijk evenwicht in uw vijver creëren én behouden is makkelijker zonder vissen. Wilt u wel graag een natuurlijke vijver met vissen? Zorg dan dat de vijver minimaal 80 centimeter diep is en wacht minimaal een maand tot na de aanleg van uw vijver, of totdat het water mooi helder is; de vijver heeft tijd nodig om zich te stabiliseren. Kies voor inheemse soorten (dus vissen die van nature in Nederlandse vijvers voorkomen) en plaats vooral niet te veel vissen.
- Verwijder organisch afval
Een gezonde, natuurlijke vijver mag dan relatief weinig onderhoud vergen, maar hij is niet geheel onderhoudsvrij. Het is belangrijk om regelmatig bladeren en ander organisch afval uit de vijver te verwijderen. Ook moet u zorgen dat het waterniveau op peil blijft.