Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Sorteren:
Relevantie
Nieuwste bovenaan
Oudste bovenaan
Alfabetisch
Prijs oplopend
Prijs aflopend
Filter
Een meerkamerfilter is één van de oudste en nog steeds meest gebruikte vijverfilters voor de vijver. Van een zelf gebouwde vijver van vijverfolie , voorgevormde vijver en een HDPE vijver, over het algemeen zien we nog steeds filters met compartimenten. Deze vaak aan een geschakelde filters hebben vaak een ingebouwde up-flow systeem waarmee op de juiste manier zuurstof aan uw vijver wordt toegevoegd.
Hoe werkt een meerkamerfilter?
Een meerkamerfilter bevat vaak 3 tot 5 kamers / compartimenten. Deze zitten vaak al aan elkaar vast en hebben dezelfde afmeting en vorm. Met deze kamers begint het filteren van uw vijver. Met de keuze van de juiste vijverfilter materialen kunt u ervoor zorgen dat een vijver glashelder kan worden en blijven. Zorg er wel voor dat elke kamer los van elkaar is te reinigen doormiddel van een aftapkraan aan de onderzijde van het filter. Het filter komt vaak aan de ene lange zijde de eerste kamer binnen waar de grove filter plaats gaat vinden. U kunt hier een zeef in plaatsen of filteren doormiddel van filterborstels waar het grove vuil in blijft hangen. Kies in de eerste en tweede kamer altijd voor materiaal wat gemakkelijk te reinigen is. Daarna is ons advies om de biologische kamers in te richten door bijvoorbeeld gebruik te maken van gesteentes. (denk aan filterlava , substraat of zeoliet ). Welk medium u ook gebruikt, kies waar u zichzelf het fijnste bij zou kunnen voelen. Ons idee van inrichting bij een meerkamerfilter is: Filterborstels - Filter foam - Japanse filtermat - Lava of Zeoliet
Nadat het water door de laatste kamer is gelopen gaat het via de uitgang waar u vaak PVC op kunt aansluiten terug naar de vijver.
Het onderhoud meerkamerfilters
Het onderhouden van meerkamerfilter is meer werk dan de nieuwste filters zoals een trommelfilters, beadfilters. Dit gedeelte zou al verminderd kunnen worden door een zeef te plaatsen voor uw filter waardoor u minder tijd kwijt zou zijn. Wanneer u het filter gaat reinigen is ons advies om nooit reiniginsmiddelen te gebruiken! Wat zou u kunnen doen om het onderhoud zo efficient mogelijk te houden: - Leeg de kamers/compartimenten iedere dag of om de 2 dagen om zo ophoping van vuil tegen te gaan. - Afhankelijk van de vuilgraad kunt u de borstels en matten goed uitspoelen in schoonwater of vijverwater om zo uw matten goed te reinigen. - De kamers met de biologische reinigen als lava,zeoliet etc. hoeft u enkel te ledigen wanneer het zichtbaar vies is. Wanneer dit niet het geval is, is het in onze optiek niet nodig om dit te reinigen.
Wanneer u uw filter heeft gereinigd adviseren wij u Microbe-Lift Filtergel te gebruiken voor de opstart van uw filter.
Tips voor uw meerkamerfilter
Onze tips voor de keuze van een meerkamerfilter:
Kies een filter dat bij de grootte van de vijver past. Gaat u veel vissen houden, kies dan een groter filter om de schoonmaaktijd te verkleinen
Zorg voor een goede afwisseling tussen biologische en mechanische filtering (lava t.o.v. filtermatten of borstels).
Reinig nooit met reinigingsmiddelen uw vijverfilter
Houd het schoonmaken goed bij. Hoe meer koivoer u gebruikt, des te meer vervuiling zult u aantreffen in het filter